ПУ " НЕВЕН " - Кладово
РАСТЕМО ДА ПОРАСТЕМО
Razvojni plan

Датум: 15. Januar 2015 18:14 Категорија: Новости

Preedškolska ustanova

Predškolskaustanova ''Neven'', Kladovo, nalazi se u Kladovu kao administrativnom, privrednom i kultrurnom centru opštine Kladovo, kao dela Borskog okruga, na krajnjem severoistoku Srbije uz obavljanje dela aktivnosti i u mesnoj zajednici Brza Palanka.
 predškolska ustanova ''Neven'' Kladovo, kao prva ustanova za rad sa predškolskom decom u kladovu, na zahtev mesne zajednice Kladovo, registrovana je  u Okružnom sudu u Zaječaru 16.09.1966 godine pod naivom ''Dečiji vrtić Kladovo''. delatnost ustanove je bila čuvanje, vaspitanje i obrazovanje predškolskog uzrasta.
 '' Dečiji vrtić'' kao samostalna ustanova bila je tada smeštena u adaptiranoj zgradi HE ''Đerdap'', u obilićevoj ulici, i prvi direktor je bio Čedomir Mitrović. osoblje su činile dve vaspitačice, dve dečije negovateljice, jedna kuvarica i jedna spremačica.
 U tadašnjoj ustanovi bilo je 49 deteta uzrasta od 3-7 godina, organizovanih u dve vaspitne grupe.
 Godine 1977 izgrađen je nov kombinovani objekat u ulici 22. Septembra bb, površine 1,404m2 kapaciteta devet vaspitnih grupa sa 185 dece i dvorišnim prostorom od 2300m2. 
Ustanova menja naziv u '' Centar za vaspitanje i obrazovanje predškolske i školske dece, što je podrazumevalo rad sa školskom decom pre svega kroz organizovanje odmora  i rekreacije.
 Do 1992 god i usvajanje Zakona o odruštvenoj brizi o deci, u ustanovi nije bilo organizacionih promena, a onda zbog usaglašavanja sa novim zakonom  Centar  postaje ustanova za decu '' Neven'', Kladovo koja je 2000 te godine imala 10 celodnevnih grupa u novom objektu sa 234 deteta, 2 poludnevne grupe u adaptiranom objektu u kladovu s 60 deteta i jednu celodnevnu grupu s 20 dece u osnovnoj školi u Brzoj Palanci ili 314 deteta u celoj Ustanovi.
Tih godina u ''Nevenu'' je radilo 33 radnika, počev od direktora preko vaspitača 17, medicinskih sestara 6, higijeničarki 4, kuvara 2, do servirki ,ložača, vozača i radnika na administrativnim poslovima.
 U medjuvremenu na ''Pčelici'', kao delu Kladova je izgrađen još jedan kombinovani objekat.